Магазин

ФОТО: Опасни и необични рути до училишта ширум светот

ФОТО: Опасни и необични рути до училишта ширум светот

На нечие задоволство, но и на нечиј страв, во многу земји ширум светот започна новата учебна година.

Важно е да се напомене дека во некои делови од светот училиштето е луксуз до кој тешко се стасува. Многу деца ширум светот мораат да поминат неверојатни рути за да стигнат до училиштето и да се стекнат со образовние, кое за некои луѓе пак е лесно достапно.

Од овие фотографии може да се види колку некои деца се решителни кога станува збор за школувањето.

Според УНЕСКО напредокот на поврзувањето на децата и училиштата бележи пад изминативе пет години. Областите кои немаат соодветни патишта до училиштата често се поплавени, што уште повеќе го отежнува процесот. Опасните рути се една од најчестите причини поради кои децата се одлучуваат да престанат со школувањето.

Решението можеби изгледа лесно, да се изградат патишта и мостови, да се купат автобуси и да се ангажира возач…Но, сепак, недостигот на финансиски средства и периодичните природни катастрофи во многу земји прават овие работи да бидат потешки за обезбедување.

Гулу, Кина

1

2

 

Занг Џиаванг, јужна Кина

3

4

 

Занскар, индиски Хималаи

5

 

Лебак, Индонезија

6

7

 

Река Рио Негро, Колумбија

8

9

 

Риау, Индонезија

10

 

Мост дрво, Индија

11

 

Мјанмар

12

Рикша во Белганда, Индија

13

 

Провинција Сичуан, Кина

14

 

Пангуруран, Индонезија

15

 

Шри Ланка

16

 

Керала, Индија

17

 

Делхи, Индија

18

 

Село Чилангкап, Индонезија

19

 

Пили, Кина

20

 

Суматра, Индонезија

21

22

 

Провинција Ризал, Филипини

23

24