Свет

ФОТО: Погледните ги овие тажни детски очи

ФОТО: Погледните ги овие тажни детски очи

Меѓу околу 1,6 милиони бегалци од Авганистан, кои сега живеат во сиромашните квартови на Пакистан, се наоѓаат и овие деца, а нивниот поглед говори се’.

Алам Ахмад (6)
Алам Ахмад (6)

Повеќе од три децении Пакистан е дом на еден од најголемите бегалски центри во светот. Стотини илјади Авганистанци побегнаа од Пакистан по конфликтот што ја уништува нивната земја, пишува „Дејли мејл“.

Авал Гул (12)
Авал Гул (12)
Лаиба Хазрат (6)
Лаиба Хазрат (6)

Многумина побегнале за време на советската инвазија на Авганистан во 1979 година, па искачувањето на Талибанците на власт во 1996 година и американската инвазија во 2001.

Зарлак Наваб (6)
Зарлака Наваб (6)
Хазрат Бабир (7)
Хазрат Бабир (7)

 

Калзарин Зиргул (6) го држи својот братучед Заман (3м)
Калзарин Зиргул (6) го држи својот братучед Заман (3м)

Денес, цела генерација авганистански деца се раѓаат и растат во сиромашните делови на Пакистан.

Нуркан Захир (6)
Нуркан Захир (6)
Гул Биби Шамра (3)
Гул Биби Шамра (3)

Едно од нив, момчето Авал Гул (12), живее во предградии на Исламабад и никогаш не одел на училиште. Работи на зелениот пазар во близина на неговиот дом.

Вахед Вазир (6)
Вахед Вазир (6)

 

Гулакта Наваб (6)
Гулакта Наваб (6)

Многу Пакистанци не ги сакаат авганистанските бегалци, сметајќи дека со нивното доаѓање пораснала стапката на криминал и тероризмот во земјата.

Сафина Мурад (4)
Сафина Мурад (4)
Басмина (3)
Басмина (3)
Насиба Заргоул (6)
Насиба Заргоул (6)

Фотографиите од малите бегалци од Авганистан ги направил фотографот на американската агенција Асошиејтед Прес (АП), Мухамед Мухејсен.

Робина Хасиб (5)
Робина Хасиб (5)
Назмина Биби (7)
Назмина Биби (7)
Мадина Јума (4)
Мадина Јума (4)