Свет

ФОТО: Поради маглата Кинезите не можат да го видат сонцето, им го покажуваат на телевизор

ФОТО: Поради маглата Кинезите не можат да го видат сонцето, им го покажуваат на телевизор

Кинезите добија сонце на телевизија бидејќи поради маглата не можат да видат дали е ден или ноќ.

Маглата во кинеската престолнина Пекинг е толку густа, што граѓаните гледаат само сивило и не можат да одлучат кое време од денот е. Поради тоа, властите  создадоа вештачко сонце.

Public announcement: The LED screen shows the slogan 'protecting atmospheric environment is everyone's responsibility' on the Tiananmen Square which is shrouded with heavy smog on January 16, 2014 in Beijing, China

Големиот телезивор е поставен на плоштад за рекламирање на туристички дестинации, но откако маглата го обви градот, почна да се емитува и виртуелно сонце, кое за жал, Кинезите можат да го видат само на овој екран.

Tourists in masks use mobile phone cameras to snap shots of themselves during a heavily polluted day on Tiananmen Square in Beijing, China

Поради густата магла граѓаните не излегуваат надвор без маски, училиштата се затворени, а власите предупредија старите и болните лица да не излегуваат од дома ако немаат потреба.

Cause: Reports stated that local governments in China may soon face stiffer fines and administrative punishment if found guilty of failing to implement pollution prevention measures

Во последниве две години маглата и загадувањето во Кина се аларматни.