Магазин

ФОТО: Пред и потоа – Како се градеше олимпиското село?

ФОТО: Пред и потоа – Како се градеше олимпиското село?

Олимписките игри во Сочи, ќе останат  запаметени како најскапите игри во историјата, чинат  неверојатни 50 милијарди долари.

Најголем дел од средствата се потрошени да се трансфорира градот во модерен спортски центар кои ќе ги има сите услови за зимските спортови. Градењето на олимпиското село траеше 11 месеци, а покрај спортските тересни се градеа и луксузни хотели, ресторани и трговски центри.

Оваа „пред и потоа“ галерија на Ројтерс покажува како се смени ликот на Сочи за престојната олимпијада. Фотографирано е селото Краснаја Полјана во февруари минатата година и сега, неколку дена пред церемонијата на отворање на 22-те Зимски олимписки игри.

Улиците конечно добија асфалт.

Sochi Before and After 2

 

 

Се изградија луксузни згради.

Sochi Before and After 3

Се градеше со брзо темпо.

Sochi Before and After 5

Хотелите се подготвени за туристите за ЗОИ.

Sochi Before and After 6

 

Селото доби и нов, голем и модерен трговски центар.

Sochi Before and After 7

Дури и куќите во кои живееа работниците кои го градеа Сочи добија нови фасади.

Sochi Before and After 1