Свет

ФОТО: Родени во бродели- Трагичната судбина на илјадници девојки осудени на проституција

ФОТО: Родени во бродели- Трагичната судбина на илјадници девојки осудени на проституција

Илјадници девојчиња, помали од десет години се принуди секој ден да го продаваат своето тело за помалку од два долари.

Innocents: An estimated 12,000 girls under the age of 18 are involved in the shantytown's flourishing sex trade

Британскиот фотограф Соувид Дата патувал до Сонагачи, една од најголемите области за проституција во Калкута. Тој ги фотографирал младите проституки кои секоја ноќ се на опасните улици во градот.

Дата, кој има индиско потекло, вели дека нелегалните бизниси во Сонагачи ги водат улични банди и макроа.

Striking memory: As a young boy visiting his grandparents in Kolkata, Datta witnessed a girl being led into an alleyway in Sonagachi by a middle-aged john

Според неговите податоци, околу 12.000 девојки под 18 години се проституираат во овој сиромашен кварт за парче леб.

Ушта како мали, девојчиња и момчињата го напуштаат училиштето, по што едни патот ги води кон проституција, а другите во локалните банди.

Girls are effectively raped for under $2 a day    Most mothers refuse to allow their daughters to go to school

Тој потсетува дека во 2004 документарецот посветен на ужасниот живот на илјадници деца, „Родени во бордел“ освои Оскар.Додава дека има волонтери од повеќе невладини организации кои им помагаат на децата да се тргнат од суровиот живот на улица.

Glimmer of hope: Datta hopes his project will start a dialogue and spur real action in Sonagachi

Дата, 21-годишен фотограф, верува дека со моќта на пораката која ја испраќа преку неговите дела ќе ја покрене јавната свест дека им потребна помош на децата родени во бордели.

Girls end up as prostitutes    Boys join gangs