Магазин

ФОТО: Се прошетала гола за да покаже дека модата е бесмислена

ФОТО: Се прошетала гола за да покаже дека модата е бесмислена

Француската фотографка Ерика Симон одлучи да направи експеримент и да види како би изгледал светот кога не би носеле облека на нас, што според неа, го одржува нашиот општествен статус.

Ерика веќе 12 години живее во Њујорк па одлучи токму таму да го спроведе нејзиниот експеримент.

erika_2

Таа одлучи на повеќе јавни места да се фотографира целосно гола, а според нејзините тврдења немала никакви непријатности додека низ градот се шетала целосно гола.

erika_3

-Забележав дека денес луѓето многу повеќе се грижат за тоа што има да се купи во продавниците за облека отколку за бездомниците што постојано поминуваат. Се прашував што би се случило кога не би носела облека и кога карактерите би ги изразувале само со своите тела, вели таа.

erika_4

Симон тврди дека не се обидува никого да шокира, туку дека создава уметност. На тој начин, со фотографиите се обидува да покаже колку луѓето се опседнати со модата и со купувањето на нова облека.