Македонија

Фото: Се собираше отпад на три локации во Кисела Вода

Фото: Се собираше отпад на три локации во Кисела Вода

Масовна акција за собирање на отпад денес се спроведе во општина Кисела Вода, како дел од проектот „Македонија без отпад 2014“ на Министерството за животна средина и просторно планирање и Асоцијацијата за чиста животна средина „Ајде Македонија“.

Вработените во општина Кисела Вода, сезонските работници, но и сите оние граѓани кои се одзваа на повикот од општината, денеска, со почеток во 9 часот започнаа со активностите насочени кон чистење и развивање на свеста за правилно постапување со отпадот.

otpad2

Од трите локации на кои интензивно се чистеше, патот за Теферич (од складот на Треска до црквата Св. Преображение, во должина од 1 км), трим-патеката и локалниот пат Пинтија – Горно Лисиче, собрано е околу 30 кубни метри комунален смет, како и 40 вреќи со ПЕТ амбалажа и хартија. Отпадот, со камиони, е пренесен до депонијата Дрисла.

otpad4

Во големата акција се вклучија и сите основни училишта од општината со чистење на училишните дворови и училниците, а со стара хартија ги наполнија и 35-те картонски кутии, донација од МПМ, кои за таа цел беа поставени во училиштата.

otpad7

Националната акција за собирање на отпадот која има за цел поттикнување и активирање на јавноста на Македонија за чистење на расфрланиот комунален отпад,како и едукација за негово правилното отстранување, се одржува трета година по ред.

Истата, како пилот проект, стартуваше во 2012тата, токму од општина Кисела Вода.