Магазин

ФОТО: Секојдневни предмети што гарант не сте знаеле кој ги измислил

ФОТО: Секојдневни предмети што гарант не сте знаеле кој ги измислил

Овие предмети и уреди ги употребуваме речиси секојдневно, а ретко можеби и никогаш не сме се запрашале кој е човекот што го скршил мразот и ги измислил.

  1. Фармерки

ФОТО: Тања Ропелт, менаер на музејот Леви Штраус во Бутенхајм, Германија.
ФОТО: Тања Ропелт, менаер на музејот Леви Штраус во Бутенхајм, Германија.

Денес речиси и да нема гардаробер во кој нема фармерки, без разлика дали се работи за машки, женски или детски.

За тоа можеме да му се заблагодариме на човекот чиј што роденден беше одбележан пред само една недела, односно на 26-ти февруари. Леви Штраус е роден во 1829-тата година, а благодарение на него фармерките што тој ги измислил за тогашната работничка класа денес се речиси неизоставен дел од секое неформално издание.

  1. Пенкало

penkalo-1

Унгарскиот пронаоѓач заедно со неговиот брат Гиорги, за прв пат се појавиле со овој револуционерен пронајдок на Меѓународниот Саем во Будимпешта во 1938-та година. Биро му го продал патентот на Марцел Бич во 1945-тата и наскоро пенкалата станаа најпознатиот производ на компанијата Bic.

  1. Леплива лента (селотејп)

селотејп

Ричард Гурли Дру, кој околу 3 месеци работел во Сент Пол, Минесота ја измислил транспарентната леплива лента на целофан во 1925-тата. Само неколку години претходно, тој ја измисли првата леплива лента во боја со што сакал да им помогне на уметниците да бојат со две различни бои мошне прецизно.

  1. Четкичка за заби

cetkicki-zabi-1

Англискиот претприемач Вилијам Адис е роден во 1734-тата година и се верува дека ја измислил првата четкичка за заби во 1780-тата. Според приказната, идејата за четкичката за заби дошла откако набљудувал како се чисти подот со помош на метла.

  1. Очила за вид