вторник, 25 октомври 2016  |  Вести денес: 43

Фото: Шеширот на Бонапарта продаден за 1,8 милиони евра

hatnapoleon

Последни вести

Наполеон Бонапарта е личност која се уште ги дели и фасцинира Французите, но очигледно не и само нив. Потврда на ова е продажбата на една од неговите „двороги“ капи за рекордни 1,8 милиони евра на еден анонимен купувач од Јужна Кореја.

Капата на францускиот цар и војсководец е една од 19 примероци за кои е потврдено дека ги носел Наполеон. Најголемиот број од нив се во приватни колекции, а некои се изложени во музеите. Според податоците, Наполеон имал околу 120 капи, што ги носел во текот на своите походи.

Името на купувачот на дворогата капа на Напелон не е наведено, а аукцијата е одржана во градот Фонтебло во департманот Сена и Марна. Капата на Наполеон била чувана во колекцијата на Музејот на Монако, заедно со други предмети поврзани со Наполеон.

Колекцијата ја собирале предците на актуелниот принц од Монако, Алберт Втори.

Најчитани вести