Магазин

(ФОТО) Син дијамант од 12 карати изложен во музеј во Лос Анѓелес

(ФОТО) Син дијамант од 12 карати изложен во музеј во Лос Анѓелес

Син дијамант од 12 карати кој годинава беше пронајден во Јужна Африка, изложен е во Природниот музеј во Лос Анѓелес.Стручњаците тврдат дека каменот „Блу Мун“ во превод „сина месечина“ е со исклучителен квалитет и дека ова откритие ќе влезе во историјата.

sin dijamant 1

Во светот постојат уште неколку сини дијаманти кои се поголеми од него, како што е дијамантот „хоуп“, кој е 45 карати и е пронајден во Индија во 17 век.

„Хоуп“ според легендата е проколнат, бидјеќи сите негови сопственици завршиле со насилна смрт. Неговата боја е сиво плава, за разлика од Сината Месечина која е со интензивна сина боја.

sin dijamant 2

Вредноста на овој камен се уште не е позната.На пола помал дијамант од овој до сега се продаваше по цена од два милиони долари по карат, со тоа што цената расте што е поголем каменот.