Балкан

(ФОТО) Торнадо кај Кикинда

(ФОТО) Торнадо кај Кикинда

Во околината на Кикинда вчера во текот на невремето била снимена пијавица.Снимките од вртлогот кај Кикинда на Блиц ги испратил нивен читател. Истите биле направени вчера околу пладне, а целата појава траела 15 мин.Штета не била причинета, бидејќи било надвор од градор во атарот.

oblak 1Пијавицата е атмосферски вртлог од помали размери и кратко траење кој при нестабилна атмосфера се појавува под олујен облак кумулонимбус.

Многумина сметаат дека водената пијавица е всушност мало торнадо над вода и дека таквата пијавица која од вода ќе поиме на копно, се смета за торнадо.

Вчера, Србија ја погоди силно невреме па по улиците на Ниш течеа реки.