Свет

ФОТО+ВИДЕО: Индија воведе 3Д пешачки премини

ФОТО+ВИДЕО: Индија воведе 3Д пешачки премини

Индиската влада воведе нови 3Д печаки премини за поголема безбедност во сообраќајот. Целта на ваквите оптички илузии е да ги предупредат возачите да ја намалат брзината пред раскрсниците.

3-d-zebra-4

Фотографиите и видео снимките од ваквите пешачки премини почнаа да се појавуваат на социјалните мрежи.

3-d-zebra-2

Индискиот министер за патнички транспорт Нитин Гадкари објави на Твитер фотографија од оптичката илузија на која се гледа како ознаката за пешачки премин или т.н. зебра се издигнува на патот.

3-d-zebra-2

Идејата потекнала од две жени во Ахмедабад во западна Индија. Саумја Пандја Такар и Шакунтала Пандја го развиле 3Д дизајнот со надеж дека ќе ги натераат возачите да ја намалат брзината на движење.

3-d-zebra-3

Инаку слични вакви експерименти биле воведени и во Кина во 2008-мата година.