четврток, 27 октомври 2016  |  Вести денес: 0

ФОТО/ВИДЕО: Необична светлина на небото над Европа

Необична светлина на небото над Европа

Необична светлина на небото над Европа

Поврзани вести

Необични светла го покрија небото над северна Европа и северна Америка, како резултат на голема соларна експлозија и геомагнетна бура, јавува Раша Тудеј.

Геомагнетната бура била со интензитет Г-4, што е втор по ред најсилен степен. Последна ваква бура била регистрирана во март, кога такви зазорувања на небото биле забележани во Ново Мексико.

Необична светлина на небото над Европа

Необична светлина на небото над Европа

Најдобар начин да се набљудува оваа појава е да се оди на места каде има минимум светлосно загадување и посеверно.

Се очекува дека геомагнетната бура ќе биде видлива и вечерва.

Необична светлина на небото над Европа

Необична светлина на небото над Европа

Во неделата, за времето на летниот солистициум, голема експлозија на сонцето исфрли голем дел материја во насока кон Земјата.

Осветлувањето е предизвикано од интеракцијата помеѓу магнетното поле на Земјата и честичките од сончевата атмосфера што пристигнуваат во овој правец.

Најчитани вести