Спорт

ФОТО+ВИДЕО: Затворени Олимписките игри во Рио

ФОТО+ВИДЕО: Затворени Олимписките игри во Рио

Завршија 31-те летни Олимписки игри во бразилскиот град Рио де Жанеиро. По две седмици возбудливи натпреварувања, на крајот, најуспешни се натпреварувачите од Соединетите Американски Држави со 121 освоен медал.

Табела на десетте најуспешни земји според бројот на освоени медали:

1.САД 121 (46 златни медали+37 сребрени+38 бронзени),
2.Велика Британија 67 (27+23+17),
3.Кина 70 (26+18+26),
4.Русија 56 (19+18+19),
5.Германија 42 (17+10+15),
6.Јапонија 41 (12+8+21),
7.Франција 42 (10+18+14),
8.Република Кореја 21 (9+3+9),
9.Италија 28 (8+12+8),
10.Австралија (29 (8+11+10).

Вкупно 87 земји имаа свои претставници на победничкиот подиум.

Од регионот најуспешна е Хрватска која се пласира на 17.место со 10 медали (5+3+2).

loi rio zatvoranjeloi rio zatvoranje1loi rio zatvoranje2loi rio zatvoranje3loi rio zatvoranje4loi rio zatvoranje5loi rio zatvoranje6loi rio zatvoranje7loi rio zatvoranje8loi rio zatvoranje9loi rio zatvoranje10loi rio zatvoranje11loi rio zatvoranje12