Магазин

Фотографии на Фото клубот „Охрид“ во просториите на „Охридско лето“

Фотографии на Фото клубот „Охрид“ во просториите на „Охридско лето“

 

Како дел од годинашното празнување,во низата на бројните културни содржини, љубителите науметностаимаа прилика да уживаат во фотогравската уметност на 10 тината автори чии фотографии од денес па во наредните два дена ќе бидат изложени просториите на Фестивалот.

Претседателката на Советот на Општина Охрид, Гордана Коњановска, која ја прогласи изложбата за отворена, рече дека зад секоја слика има 15 години ентузијазам и љубов а изложбата станала нераскинлив дел од големиот празник, значаен посебно за Охрид.

„Овој празник е пособно значаен за нас охриѓани. Таа духовна прашина што Св Климент ја оставил на овие простори, пред повеќе од 10 века, секогаш се материјализирала во уметноста, луѓето сликале фрески, цртале икони, резбале во дрво. Секое уметничко дело никнато на овие простори е светиклиментова духовна прашина“, рече Коњановска.

Боро Рудиќ, претседателот на Фото сојузот на Македонија потенцира декафотографијата има голема улога во афирмацијата на културата на Македонија.

„Благодарејќи на упорната работа на клубовите и ентузијазмот на членовите на Фото сојузот денес фотографијата е уметничка дисциплина рамноправна со другите уметности“, рече Рудиќ.

Свеченоста беше збогатена со звуците на младите музичари Татијана Георгиеска, гитара и Наум Трајчески, кларинет.