Свет

Франција ќе го намали данокот на доход за сиромашните

Франција ќе го намали данокот на доход за сиромашните

Данокот на доходот ќе биде намален или целосно укинат за девет милиони најсиромашни француски домаќинства, соопшти државниот секретар за буџет Кристиан Екер, објави МИА.

– Ќе предложиме реформа на скалата за даночење на приходите на граѓаните, како и условите под кои некое лице може воопшто да се даночи – рече Екер.

Планираните мерки за даночни олеснувања кои подразбираат намалување на данокот или целосно ослободување од него, ќе ја чини Франција околу 3 милијарди евра, кои ќе останат на располагање на најзагрозениот слој од француското население.