вторник, 25 октомври 2016  |  Вести денес: 0

Фрчкоски среде преговори предлага Албанец за премиер на Македонија (ВИДЕО)

Оваа идеја Фрчкоски смета дека треба да се актуелизира токму сега во овој чувствителен момент за Македонија кога партиите преговараат за изборниот модел и други актуелни политички прашања

Фрчкоски среде преговори предлага Албанец за премиер на Македонија

Фрчкоски среде преговори предлага Албанец за премиер на Македонија

Последни вести

Во екот на најчувствителните преговори помеѓу партиите, експертите блиски до СДСМ на маса го вадат контроверзниот предлог, Албанец да биде премиер.

Љубомир Фрчкоски, поранешен кандидат за претседател на Република Македонија од СДСМ и еден од неформалните советници на Зоран Заев, пред неколку дена во едно интервју во јавноста уште еднаш ја актуелизираше неговата идеја за ротирачки премиер при што по правило на неколку години треба да се избира Албанец премиер. Оваа идеја Фрчкоски смета дека треба да се актуелизира токму сега во овој чувствителен момент за Македонија кога партиите преговараат за изборниот модел и други актуелни политички прашања, пишува „Курир“.

Kонцептот да се составува влада од една поголема коалиција и да има ротирачки премиер. Што значи ротирачки премиер? Тоа значи Албанец би дошол на премиерското место циклусно за две години, истакна Фрчкоски.

Според познавачите, актуелизирањето на оваа тема од страна на Фрчкоски не е случајна, туку е во насока на создавање на тензии и отворање на теми од корпусот етнички прашања кои имаат за цел да ги блокираат преговорите и со тоа да се спречи одржувањето на предвремените избори во април.

Најчитани вести