вторник, 28 март 2017  |  Вести денес: 55

Фронтекс: Постои опасност од шверц на оружје од Балканот

Европската агенција за заштита на надворешните граници (Фронтекс) предупреди дека постои опасност од интензивирање на шверцот со оружје од балканските земји.

133114713

Последни вести

Како што објави виенскиот весник „Курир“, Фронтекст во свој извештај наведува дека во државите од просторот на некогашна Југославија „лесно може да се дојде до „Калашникови“ и бомби“.

Според проценките на Агенцијата, само на територијата на Босна и Херцеговина има околу 800.000 илегални парчиња оружје.

– Блиската соработка и размената на информации меѓу безбедносните служби е решавачка за борба против шверцот со оружје, оценува Фронтекс.

Агенцијата потестува дека во терористичките напади во Париз минатата година и во Брисел пред две недели терориситте беа вооружени со „Калашникови“ за кои посотојат индиции дека потекнуваат од Балканот.

– Проблемот со илегалната трговија на оружје од Балканот е познат веќе подоглго време, а Фонтекст сега укажува дека ризикот за шверц е зголемен со приливот на бегалците, наведува „Курир“.

Најчитани вести