Свет

Германија со нови мерки за мигрантите

Германија со нови мерки за мигрантите

Германската канцеларка Ангела Меркел соопшти денеска дека Владата го одобрила новиот пакет мерки, кој има за цел да и помогне Германија да се справи со интеграцијата на околу 1,1 милион мигранти, кои се пристигнати во земјата минатата година.

– Мислам дека е ова е важен чекор, изјави Меркел, пренесува МИА.

Според нејзините зборови, овие мерки се насочени кон балансирање на нови „можности и задолженија“ за мигрантите.

Мерките вклучуваат проширување на курсевите за ориентирање на мигрантите и покус рок на чекање за курсевите за интеграција, со поголем акцент на изучувањето на германскиот јазик.

За да стапат во сила, неопходно е овие мерки да бидат одобрени од парламентот.