Свет

Германија: Околу 20.000 жители на Келн евакуирани поради бомба

Германија: Околу 20.000 жители на Келн евакуирани поради бомба
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Околу 20 илјади жители во западногерманскиот град Келн добија наредба да се евакуираат, откако властите открија 200 килограми тешка бомба од Втората светска војна, пренесува МИА.

Училиштата и детските градински во регионот се затворени, а десетици возила на брзата помош итно ги евакуираат жителите на домот за стари лица.

Бомбата беше откриена покрај мостот „Мулхајм“ над реката Рајна. Планирано е бомбата да биде деактивирана денеска попладне.

Локалните власти предупредија дека додека трае операцијата ќе биде стопиран сообраќајот преку реката, како и воздушниот сообраќај над областа.