среда, 26 октомври 2016  |  Вести денес: 0

Германија потенцијален пазар за македонски земјоделски производи

zeln

Последни вести

Инвестирањето во технологија, иновации и нови хибридни сорти се потребни за влез на европските пазари, велат агробизнисмените од Македонија кои деновиве учествуваа на саемот „Фруит логистика“ во Берлин, пренесува МИА.

Инвестирањето во технологија, иновации и нови хибридни сорти се потребни за влез на европските пазари, велат агробизнисмените од Македонија кои деновиве учествуваа на саемот „Фруит логистика“ во Берлин.

Тие ја гледаат Германија како пазар со голем потенцијал за македонските производи. Посебен интерес, како што нагласуваат, има за јаболки, грозје, лубеница, краставици, пиперки и домати.

Земјоделците на саемот се запознаа со најновите технолошки достигнувања и иновациите од областа на аграрот, а остварија и бизнис контакти за соработка. Беше организирана и деловна средба со петнаесет откупувачи на земјоделски и прехранбени производи од Германија заинтересирани за откуп од земјите во регионот.

Земјоделците кои присуствуваа на саемот во Берлин се наградени како најуспешни агро бизнисмени од Прокредит банка.

Најчитани вести