четврток, 20 јули 2017  |  Вести денес: 47

Германскиот претседател бара брза интеграција на бегалците за да се спречи екстремизмот

Шефот на германската држава Јоаким Гаук бара брза интеграција на бегалците по нивното пристигнување во земјата за да се превенира ризикот од влез на политички и религиозен екстремизам.

Newly elected German President Joachim Gauck waves as he leaves the Federal Assembly at the Reichstag in Berlin, Germany, 18 March 2012. The Federal Assembly elected the former GDR civil rights advocate as the successor of Christian Wulff. The 72 year old received 991 of 1228 valid votes. Photo: Sebastian Kahnert

Newly elected German President Joachim Gauck waves as he leaves the Federal Assembly at the Reichstag in Berlin, Germany, 18 March 2012. The Federal Assembly elected the former GDR civil rights advocate as the successor of Christian Wulff. The 72 year old received 991 of 1228 valid votes. Photo: Sebastian Kahnert

Поврзани вести

Претседателот Гаук кој е поранешен свештеник во Источна Германија бара да се користи искуството од други држави кое покажува дека најдобра опција е бегалците поскоро да научат германски и најдат работа.

– Во спротивно ризикуваме незадоволството да доведе до криминал и насилство или да процвета религиозен и политички фанатизам, вели Гаук. Германскиот претседател нема реална политичка моќ во неговата земја но неговите зборови имаат значително влијание на моралните дилеми со кои се соочуваат неговите сонародници.

Најчитани вести