Балкан

Германските војници остануваат на Косово

Германските војници остануваат на Косово

Германската влада  денеска донела одлука за продолжување на мандатот на Бундесверот во оквирот на КФОР на Косово, пренесуваат германските мадиуми, наведувајќи дека како и секогаш досега , конечната одлука и зелено светло ќе даде германскиот парламент за две недели.

Будесверот, кој е присутен на Косово со 700 војници во оквирот на КФОР, веќе 15 години е во тој ангажман и тоа е најдолга германска мисија во странство.

Горната граница на косовскиот мандат е 1850 војници, а сега оваа мисија е втора по големина, после мисијата на германсата војска во Авганистан.

Мандатот на Бундесверот на Косово истекува во јуни, а гласањето на пратениците во Бундетагот, кадешто апсолутно мнозинство имаат владеачките демохристијани и социјалдемократи, за продолжување на мисијата за уште една година, се смета за извесно.