четврток, 27 октомври 2016  |  Вести денес: 48

Гилотината се враќа во употреба во Малезија

gilotina

Последни вести

Копија на гилотина, справата со која, покрај на многумина други, им биле отсечени главите на францускиот крал Луј 16-ти и кралицата Антоанета во 1973 година, по се изгледа ќе „влезе во употреба“ во малезиската сојузна држава Келантан.

Предлогот за употреба на гилотината, кој е веќе во напредна фаза на усвојување во локалниот парламент на Келантан, доаѓа и се објаснува како идеја за едно од најефикасните решенија за извршување на казните со отсекување на екстремитетите. Ваква казна, по правило следи за крадците, но според локалното право казнувањето не би ги исклучило ни жените фатени во неверство.

Заменикот-премиер на оваа малезиска фесерална држава Мохд Амар, поборник на идејата за воведување на „мини“ гилотината за весникот „Стар“ изјавил дека испитаната направа за казнување ќе ги замени хирурзите кои до сега беа задолжувани да ја спроведуваат егзекуцијата. 

Најчитани вести