Балкан

Ѓул се откажа од кандидатурата за претседател на Турција

Ѓул се откажа од кандидатурата за претседател на Турција

Турскиот претседател Абдула Ѓул изјавил дека нема да биде кандидат на претседателските избори кои ќе се одржат во земјата на 10-ти август.

„Јас нема да се кандидирам. За тоа и пред локалните избори на 30-ти март разговарав со претседателот на Партијата за правда и развој Реџеп Ердоган“, рекол тој.

Ѓул функцијата на претседател ја обавува од 2007 година и ќе биде последнит кој го избрал парламентот на Турција.

Според Изборниот законик на Врховната изборна комисија на Турција, вчера отпочнал процесот на предавање на барањата за кандидатура кој ќе трае до 3-ти јули. Барањето за кандидатура се предава  на претседателот на парламентот или директно на Изборната комисија.