четврток, 17 август 2017  |  Вести денес: 0

Глобалниот директор на Џонсон Контролс: И покрај политичката криза се одлучивме за инвестиција во нова фабрика во Македонија

Имавме проблеми со нашиот капацитет за производство во Европа, и поради тоа спроведовме темелна анализа за тоа каде да инвестираме.

jonson-kontrols-640x413

Последни вести

Форбс во својата опсежна анализа за Македонија под наслов: „И покрај политичката криза, Македонија напредува со реформите“ пишува дека државата и покрај политичката криза успеала да привлече нови инвестиции и да ја намали невработеноста.

Списанието наведува дека аферата со прислушувањето влијаела неколку американски компании да се откажат од плановите за инвестирање во Македонија, но сепак, во 2015 година, компанијата Лир од САД најавила отворање на фабрика за автомобилски текстил како дел од нивната стратегија да го запрат производството во Мичиген. Потоа, Џонсон Контролс најавил отворање на трета слична фабрика во Македонија.

-Имавме проблеми со нашиот капацитет за производство во Европа, и поради тоа спроведовме темелна анализа за тоа каде да инвестираме. На крајот заклучивме дека треба да инвестираме во Македонија, вели Вили Ван Лој, глобален директор во Џонсон Контролс, во разговор со Форбс.

Најчитани вести