Магазин

Глувци херои спасуваат луѓе од мини

Глувци херои спасуваат луѓе од мини

Глувци херои ги спасуваат луѓето од мини во Танзанија во последните неколку години.

Ова се покажа како успешен рецепт.

Глувците се совршени кандидати за отстранување на мините, затоа што имаат одлични сетила, а бидејќи живеат во Африка, имуни се на тропски болести. Најдобро од се е што имаат идеална тежина – полесни се од десет килограми колку што е неопоходно мината да се активира.

За разлика од кучињата, на глувците не им е здодевно на оваа работа и не се врзуваат за тренерот. Поради тоа работата со отстранувањето на мините полесно се извршува со глувци.