Македонија

Голем интерес за изградба на старски домови и детски градинки

Голем интерес за изградба на старски домови и детски градинки

Шеесетина субјекти покажале интерес за изградба на старски домови и детски градинки. Се работи за инвеститори од дома, но и странци. Меѓу заинтересираните има македонски иселеници од САД, но и инветситори од Шведска и Холандија.

„Засега интерес за изградба на старски домови покажале 37 субјекти од дома и од странство. За изградба на детски градинки имаме интерес од 25 субјекти. За нас ова е добар интерес и Владата апелира до инвеститорите да ги искористат поволностите кои се нудат за изградба на овие објекти“, вели владиниот портпарол, Александар Ѓорѓиев во изјава за економски.мк.

Владата на крајот на мината година ги олесни условите за изградба на ваков вид објекти. Со уредбата се предвидува локациите за изградба на детски градинки и старски домови да се продаваат по почетна цена од евро за квадрат.

Втората уредба предвидува комуналиите кои се наплаќаат за изградба на објект за дом за стари лица или за градинка да бидат намалени за 95 отсто односно да изнесуваат само пет отсто од воспоставената цена за комуналиите.