четврток, 27 октомври 2016  |  Вести денес: 39

Голем интерес за конкурсот на Друштвото на писателите на Македонија

drustvo-na-pisateli

Последни вести

На конкурсот за традиционалните награди на Друштвото на писателите на Македонија до сега пристигнаа 80 дела објавени во текот на оваа година.

Книгите конкурираат за наградите „Ацо Шопов“ за поезија, „Стале Попов“ за проза, „Димитар Митрев“ за критика и есеистика, „Ванчо Николески“ за книга за деца и „Мостови“  за најдобра книга напишана на еден од јазиците на националностите.

Книгите објавени во тековната година до ДПМ треба да бидат доставени до крајот на овој месец, а наградите ќе бидат врачени во февруари идната година, на свеченоста по повод  јубилејот од основањето на Друштвото на писателите на Македонија.

Одлуките за најуспешните остварувања ќе ги донесат жири комисии составени од 15 истакнати писатели, членови на ДПМ од различни генерации.

Најчитани вести