Магазин

Голема забавна еколошка акција по повод 20 години Радио Бубамара

Голема забавна еколошка акција по повод 20 години Радио Бубамара

Радио Бубамара ќе прослави 20 години постоење со весела еколошка акција која ќе започне од сабота на 25- ти април, со спонтано масовна посетеност  на голем број љубители на природата и добрата музика.

Притоа ќе се организира собирање и селектирање на пластични шишиња, ќеси и на другиот отпад што се наоѓа околу планинарските патеки на Водно.

За распаѓање на пластичните шишиња и ќесите во природата потребни се повеќе од 500 години и тие имаат негативно влијание врз почвата и развојот на целата вегетација.

Сите граѓани што во наредните две недели ќе го посетат Водно нека земат со себе и ќесичка во која ќе можат да го собираат лесниот пластичен отпад и да го фрлаат во контејнерите што во голем број ќе бидат поставени во подножјето, на повеќе места на врвот и патот на Средно Водно во близина на секоја планинарска патека.

Кон акцијата може да се вклучат и голем број на компании и друштва кој ќе се промовираат за својата активност и преку facebook.

Акцијата не е обврзувачка за сите посетители на планината, па затоа еден од слоганите е: „Кој може и сака нека собира, а кој не може,барем нека не фрла ѓубре во природата“.

Првиот човек на Радио Бубамара , Ранко Петровиќ  најави оваа акција која ќе биде пропратена и со симболично садење на 40 дрвја и правење цветно паркче од  музички ѕвезди од Македонија и Балканот .

На околу 20 пункта ќе бидат поставени контејнери и канти за селектирање на отпадот. Во акцијата ќе може да учествуваат сите граѓани, ќе бидат вклучени Црвениот крст, планинарски и маунтбајк-друштва, здруженија, средни училишта, академици, а поканети се и вработените од Град Скопје, скопските општини, рекреативци и сите граѓани што ја сакаат природата и го знаат значењето на зеленото, чисто и пошумено Водно.

Акцијата ќе почне на 25 април со мал еколошко планинарски концерт со големи музички ѕвезди.