Магазин

Google го помина Аpple и стана на највредна светска компанија

Google го помина Аpple и стана на највредна светска компанија

Kомпанијата Купертин, која е сопственик на брендот Apple, ја изгуби лидерската позиција и се најде на второто место на листата за највредни светски компании.

Првото место сега и припаѓа на компанијата Google, која се проценува на 158,8 милијарди долари, за разлика од Apple која денеска вреди 147,8 милијарди долари.

До промена на лидерската позиција дошло кога е забележано опаѓање на вредноста на Apple за 20 отсто, а истовремено зголемено за 40 отсто на Google во рок од една година, се вели во изветајот на Милворд Браун.

На третото место на листата се најде компанијата IMB, а додека пак четвртото место му припадна на Microsoft.