Магазин

Горан Бреговиќ отвора колеџ за Роми

Горан Бреговиќ отвора колеџ за Роми

Пејачот Горан Бреговиќ, во Сараево пред две години ја основал фондацијата Горица, за да ги стипендира талентираните ромски деца. Сега планира да отвори колеџ.

-Наместо Ромите да ги прилагодиме на училиштето, уличиштето ќе го прилагодиме на Ромите. Со средствата кои ќе ги обезбеди основачот и помагачот од Америка, во следната година ќе се формира музичко училиште-колеџ. Планот е во името да има ромска одредница, со што ќе се надвладее психолошката бариера, па на тој начин тие ќе го засакаат учењето. Ромите поради разните предрасуди и комплекси тешко се прилагодуваат во средините каде се малцинство, вели директорот на фондацијата на Бреговиќ, Фарук Дрина.