вторник, 25 октомври 2016  |  Вести денес: 0

Горно Лисиче ќе добие нова градинка за 100 деца

Новата градинка ќе биде изградена на местото на некогашната стара спортска сала во дворот на основното училиште „Гоце Делчев“.

Горно Лисиче ќе добие нова градинка за 100 деца

Горно Лисиче ќе добие нова градинка за 100 деца

Последни вести

Нова детска градинка која ќе згрижи 100 дечиња, ќе се гради во Горно Лисиче. Градинката која ќе биде заеднички финансирана од Министерството за труд и социјална политика и општината Аеродром, ќе почне да се гради во октомври, а веќе следната година ќе биде ставена во функција.

Новата детска градинка, што градоначалникот Ивица Коневски и министерот Диме Спасов, ја најавија, ќе биде изградена на местото на некогашната стара спортска сала во дворот на основното училиште „Гоце Делчев“. Според проектот, објектот ќе ги исполнува сите неопходни стандарди за ваков тип на институции и ќе овозможи современи услови за згрижување и престој на деца од претшколска возраст.

Изградбата на нова детска градинка, како што рече градоначалникот Коневски, е реална потреба со оглед на зголемениот број дечиња во нашата општина. Грижата за децата е континуирана.

Претходно ја изградивме градинката „Сонце“ во Реонски центар „Аеродром“, a ги проширивме и капацитетите на постојните детски градинки и целосно ги реконструиравме, со цел да се овозможат што подобри услови за престој и воспитување на децата од претшколска возраст, за тие да израснат во достоинствени граѓани на Република Македонија, истакна Коневски.

Новата градинка  ќе биде изградена на местото на некогашната стара спортска сала во дворот на основното училиште „Гоце Делчев“.

Новата градинка ќе биде изградена на местото на некогашната стара спортска сала во дворот на основното училиште „Гоце Делчев“.

Министерот Спасов истакна дека инвестицијата за новата градинка е вредна 16 милиони денари.

Објектот ќе содржи две големи занимални, простор за прием, кујна, санитарни јазли и административен простор и тоа на површина од 320 квадратни метри.

Детската градинка ќе биде опремена со креветчиња, масички, столчиња, плакари, нагледни средства и играчки. Објектот ќе биде енергетски ефикасен, а материјалите за изградба ќе бидат еколошки прифатливи.

Најчитани вести