Магазин

Говорот на Патриша Аркет за правата на жените, ги „запали“ Мерил Стрип и Џенифер Лопез

Говорот на Патриша Аркет за правата на жените, ги „запали“ Мерил Стрип и Џенифер Лопез

На овогодшното доделување на наградите на Американската филмска академија, оскарот за споредна женска улога го освои Патриша Аркет за филмот „Момчештво“ (Boyhood).

Во своето обраќање, Аркет се заблагодари на сите кои се заслужни за нејзиниот успех, но притоа уфрли и еден невообичаен „детаљ“.

Имено, таа се осврна на практиката во Холивуд актерките да добиваат помали хонорари од актерите.

– Доста се боревме за туѓи права, време е да почнеме да се бориме за своите… Време е да постигнеме еднаквост во хонорарите еднаш засекогаш. Еднакви права за жените во САД – порача Аркет.

Ваквиот апел на Аркет наиде на бурна реакција во публиката, а особно бучни беа Мерил Стрип и Џенифер Лопез.

Patricia Arquette gave a rousing acceptance speech at Sunday's Academy Awards ceremony, one that had even the Oscar's grande dame Meryl Streep declaring 'Made my night!'

 

As Streep shouted 'Yes!' her apparent friend Jennifer Lopez joined inMeryl Streep cheered, pointed and shouted 'Yes! Yes! Yes!' as Patricia Arquette ended her Oscar acceptance speech with a call for wage equality for women