четврток, 20 јули 2017  |  Вести денес: 41

Градежниците со поповолни оценки за економската состојба на претпријатијата

Градежниците ја оценуваат економската состојба на своите претпријатија во второто тримесечје од годинава како поповолна во однос на претходната. Според податоците на Државниот завод за статистика, нивните оценки се поповолни и за финансиската статојба и оценката за сегашната состојба за порачки.

gradeznistvo

Последни вести

Градежниците ја оценуваат економската состојба на своите претпријатија во второто тримесечје од годинава како поповолна во однос на претходната. Според податоците на Државниот завод за статистика, нивните оценки се поповолни и за финансиската статојба и оценката за сегашната состојба за порачки.

Нивните очекувања за бројот на вработени се дека ќе се зголеми во наредните три месеци.  Во наредниот период се очекува продажните цени да се намалат, a бројната состојба и квалитетот на механизацијата и опремата во второто тримесечје од 2016 година се над нормалата.

Најголемо влијание на ограничувањето за подобрување на тековната градежна активност имаат зголемените трошоци за материјали со 21,4 отсто, зголемени финансиски трошоци, односно камати со 16,1 отсто, конкуренција во сопствениот сектор со 13,9 отсто и немањето побарувачка со 13,4 отсто.

Најчитани вести