Македонија

Градинката „Срничка“ доби соларен систем

Градинката „Срничка“ доби соларен систем

Во градинката „Срничка“, објект „Црвенкапа“, неодамна се инсталираше 150-литарски соларен систем во рамки на проектот „Градина на добрина и љубезност – услов за одржлива енергетска заштеда“.

Соларниот систем ќе го апсорбира директното и дифузното сончево зрачење, како во сончевите, така и во облачните денови. Со помош на сончевиот систем ќе се користат обновливите извори на енергија, ќе се намали потрошувачката на електрична енергија, а најважно од сѐ е што ќе се зачува природата.