Свет

Градоначалникот на Лондон бара замрзнување на помошта за имигрантите

Градоначалникот на Лондон бара замрзнување на помошта за имигрантите

Борис Џонсон инсистираше да им се забрани на имигрантите да добиваат социјална помош и бенефиции во Велика Британија за период од две години, пишува весникот „Дејли Стар“.

Во акутната критика кон британската влада градоначалникот на Лондон изјавил дека е крајно време ситуацијата да се „земе во раце“.

Британскиот премиер Дејвид Камерон претходно најави нови закони што ја продолжуваат оваа забрана до три месеци. Премиерот се надева дека овој потег ќе ги одврати орди од Романците и Бугарите од населување Островот.

Градоначалник сепак, рече дека треба да се стори повеќе за да запре Велика Британија да биде „магнет“ за имигранти.

Во етерот на радиото „Би-Би-Си“ тој истакнал: „Ако сакаат да дојдат тука и да работат, нека дојдат, но треба да има рок пред кој нема да можат да добијат помош. Паметно е тој рок да биде продолжен на две години“.