четврток, 27 јули 2017  |  Вести денес: 52

Графити на Секс Пистолс прогласени за културно наследство на Лондон

Меѓу заштитените артефакти е и автопортретот на Џони Ротен. Заштита добија и карикатурите, графитите и стрип илустрациите на басистот на таа група, Сид Вишис, на кои се неговата тогашна девојка Ненси Спунген и менаџерот Малком Мекларен.

Графити на Секс Пистолс прогласени за културно наследство на Лондон

Графити на Секс Пистолс прогласени за културно наследство на Лондон

Последни вести

Карикатури и графити кои на ѕидови на стари куќи во лондонската улица Денмарк Стрит во кои живееја и свиреа во младоста членовите на Секс Пистолс, ставени се на пописот на заштитени културни добра.

Одлуката карикатурите на Џон Лидон, кој како пејач на Секс Пистолс се прослави со името Џони Ротен, ја донесе Хисторик Ингланд, задолжена за заштита на културното наследство.

Меѓу заштитените артефакти е и автопортретот на Џони Ротен. Заштита добија и карикатурите, графитите и стрип илустрациите на басистот на таа група, Сид Вишис, на кои се неговата тогашна девојка Ненси Спунген и менаџерот Малком Мекларен.

Британскиот министер за културно наследство Дејвид Евенет изјави дека куќата од 17 век во која живееле не е значајна само како сведок на стара архитектура туку и симбол на влијанието на квартот Сохо врз глобалната музичка индустрија во 60-те и во 70-те години од минатиот век.

Најчитани вести