Македонија

Граѓаните ја отфрлаат Tиранската платформа, расте поддршката „За заедничка Македонија“ (ВИДЕО)

Граѓаните ја отфрлаат Tиранската платформа, расте поддршката „За заедничка Македонија“ (ВИДЕО)

Расте поддршката меѓу граѓаните за протестите во организација на граѓанската иницијатива За Заедничка Македонија и нивните барања, кои веќе речиси два месеца маршираат за унитарна Македонија.

Бараат да се отфрли тиранската платформа, и Македонија да остане мултикултурно општество, наспроти бинационална држава. Граѓаните веруваат дека излезот од кризата може да се најде во Манифестот, кој ВМРО-ДПМНЕ го понуди како решение за политичката криза, како и предвремени парламентарни избори, на кои граѓаните ќе можат да го дадат својот глас за најдобрата политичка опција, пренесува порталот Курир презентирајќи ја видео анкетата меѓи граѓаните.

 

ВМРО-ДПМНЕ преку Манифестот за единствена Македонија повика на национално обединување на сите граѓани, верски организации, партии, општествени чинители.

Прв принцип е обединување околу националниот интерес, вториот принцип е интеграција во едно општество, трет принцип владеење на правото за успех на државата и четврт принцип е пазарна економија за подобар стандард на секој граѓанин.

Откако СДСМ, го одби предлогот на ВМРО-ДПМНЕ да ја поддржи владата на СДСМ со своите пратеници, доколку се откажат од тиранската платформа, ВМРО-ДПМНЕ, понудија и таканаречен Патоказ, кој е документ, кој треба краткорочно и среднорочно да најде излез од кризата.

Сите овие решенија беа одбиени од СДСМ, а претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски изјави дека нивната цел беше да се направи криза во Македонија и по секоја цена да дојдат на власт.