среда, 26 октомври 2016  |  Вести денес: 0

Граѓаните до денес го плаќаат цехот за продажбата на ЕСМ

Голем број на села се останати без електрична енергија бидејќи неколку дена не е санирана електродистрибутивната мрежа до семејствата. Оваа мрежа е во надлежност на ЕВН која од 2006 година е сопственик на ЕСМ дистрибуција.

sekerinska

Последни вести

Граѓаните скапо го платија цехот од продажбата на ЕСМ која се случи во 2006 година непосредно пред изборите. Тогаш функционерите од партијата на Црвенковски, а најгласно Радмила Шекеринска,  бизнисот со продажбата го сметаа за одличен или конкретно како што актуелната заменичка-претседател се изјасни „бонбона бизнис“.

Но, сметката за таквиот бизнис, граѓаните ја плаќаат и денес.

Голем број на села се останати без електрична енергија бидејќи неколку дена не е санирана електродистрибутивната мрежа до семејствата. Оваа мрежа е во надлежност на ЕВН која од 2006 година е сопственик на ЕСМ дистрибуција.

За време на продажбата  на ЕСМ на австриската компанија во јавноста се појавија обвинувања дека се прави избрзано и непресметано, а дека граѓаните ќе трпат најголем товар од тоа. Но, функционерите на СДСМ не ги послушаа предупредувањата, затоа што она што им беше важно, е да водат бизнис во единствена лична корист.

Еден од најголемите критичари  на приватизацијата тогаш беше Атанаско Тунески,  а денес е функионер на СДСМ. На Тунески во 2007 година кога беше директор на МЕПСО му се случи пад на системот и поради тоа беше сменет од функцијата. Денес тој е главниот партиски експерт на СДСМ за енергетика.

Еве што се зборуваше во емисијата ЧУМУ во 2006 година за приватизацијата на ЕСМ и еве што кажуваше тогаш Атанаско Тунески кој денес е фунционер во СДСМ:

Тунески: Да сведеме да народот не разбере ова што власта го збори народот не го разбира.  ЕСМ дистрибуција ако биде продадена на еден приватник сеедно кој тој нема да биде мотивиран некој од далечните села да ги снабдува со електрична енергија, туку ќе му биде скапо  тој ќе се мотивира од својот профит и ако има испод на електрична енергија да речеме во Маврово за нова година како што имаше годинава како што јас бев нема да дојде екипа баш на 31 декември во дванаесет да го поправи дефектот оти ќе речат за Маврово за десет куќи јас да доаѓам па не сум јас луд да си трошам пари и време и труд. Кој ќе го натера него на 31-ви декмври.

Чомовски: Морам да ви реплицирам мислите дека странски реномирани компании ќе си го ставаат рејтингот за Маврово за увид на македонската јавност ?

Тунески: Ќе се водат од профитот нема да се водат од тоа да десет куќи во Маврово.

Никола Поповски: Дали тоа значи дека во Европа случаи како Маврово немаат струја таму каде што тие оперираат во Чешка и во Австрија.

Тунески: Тие четири за кои зборуваме се државни разберете и нормално е дека тие се грижат за своите најодалечени села.

Шеќеринска: Не сум чула дека оставиле непокриено со електрична енергија. Еден дел од новите ЕУ директиви е токму тоа. Имате до последното место обврска

Тунески: Процесот на продажба и на приватизација се два различни термини. Приватизација да, ама вие го продавате 90%. Кога ќе се покачи процентот на продажба над 51%, вие одите дури до 90%, тоа веќе не е приватизација, тоа е продажба, да не речам распродажба.

Изјавата на Радмила Шекеринска дека ова е „бонбона бизнис“ наиде на остра осуда кај граѓаните и сомнеж од страна на експертите. Загрижувачката состојба со која денес се соочуваат голем број на граѓани е резултат токму на бизнисот со кој СДСМ се гордее.

Новогодишните  празници дел од македонските граѓани ги поминуваа без струја, а приложените видеа говорат дека опасноста од вакво сценарио постоела уште од стартот, но, некој веројатно имал добра причина да се направи слеп пред фактите.

 

Најчитани вести