вторник, 25 октомври 2016  |  Вести денес: 56

Граната од Прва Светска војна пронајдена во Прилеп

gggranataaa

Поврзани вести

Неексплодирана граната од Прва Светска војна, пронајдена е вчера при изведување градежни работи во близина на црквата „Свeто Преображение“ во Прилеп.

Артилериската граната од Прва Светска војна била со калибар од 75 мм.

Како што соопшти МВР, неексплодираната граната од Прва Светска војна била подигната од страна на Дирекција за заштита и спасување.

Имено не е прв пат да биде пронајден граната од Прва Светска војна. Најчесто гранати од овој вид се наоѓаат во битолското подрачје.

Граната од Прва Светска војна пронајдена во битолско Могила

Пронајдена граната од Прва Светска војна и во дворот од куќа во сопственост на Н.Ш. од Могила.

Неексплодираната артилериска граната од Прва Светска војна била откриена за време на изведување градежни работи.

Исто така, претходно, граната од Прва Светска војна е пронајдена и во дворот на четириесет и шестгодишниот В.И. од Битола.

Тој во полиција пријавил дека пронашол артилериска граната од Прва Светска војна.

Експлозивната направа ја пронашол додека изведувал градежна работа во дворот од семејната куќа.

 

 

Во битолско најчесто се случува да биде пронајдена граната од Прва Светска војна.

 

Најчитани вести