Македонија,Крими хроника

Грчките весници за убиството на тинејџерот во Ѓорче Петров

Грчките весници за убиството на тинејџерот во Ѓорче Петров

Голем дел од грчките медиуми јавија за убиството на осумнаесетгодишниот Ангел Петковски, нагласувајќи дека е убиен Македонец од страна на млад етнички Албанец.

Како што јавува дописникот на Нетпрес од Атина, „Катимерини“, „Нафтеборики“, „То вима“, „Реал“, „Имерсиа“ и „Та неа“ се дел од грчките медиуми кои што информираа дека во Скопје се случувале „сериозни инциденти“ и дека атмосферата во населбата Ѓорче Петров била „екстремно тензична“.

„Откако ја слушнаа веста за убиството на 18-годишното момче, граѓаните на Ѓорче Петров гневни излегоа на улиците и почнаа да палат и да кршат се што им се најде на патот”, информира „Катимерини“ додавајќи дека овие инциденти според сите показатели добиле и меѓу-етнички карактер.

Весникот „То Вима“ пак коментира дека епизодите од меѓуетнички карактер често се случувале во Македонија и биле карактеристика на „кршливиот баланс меѓу македонското мнозинство и албанското малцинство во земјата“.