четврток, 24 ноември 2016  |  Вести денес: 40

Грција ја обвини Албанија за кршење на правата на грчкото малцинство

Шефот на грчката дипломатија Никос Коѕиас изјави дека Албанија продолжува со кршење на правата на грчкото малцинство во Химара.

малцинство

Поврзани вести

Без оглед на фактот што албанскиот премиер Еди Рама вчера го објасни уривањето на објекти во Химара, Коѕиас сепак е категоричен дека „грчкото малцинство се гази и протерува од Албанија“.

Во извештајот подготвен откако Дора Бакојани  побара инетрпелација за него, Коѕиас изјави дека Албанија продолжува да ги крши правата на грчкото малцинство во областа на приморското градче Химара.

– И порај сите наши предупредувања Албанија не направи никаков напредок. Произволното уривање на домовите на припадниците на грчкото малцинство во Химара продолжува, истакна Коѕиас.

Последно во оваа категорија

турција

ЕП ќе гласа за замрзнување на преговорите за членство на Турција во ЕУ Членовите на Европскиот парламент денеска ќе гласаат за можно замрзнување на преговорите со Турција за челнство во ЕУ, јави ДПА. Иако гласањето ќе привлече големо медиумско внимание, тоа нема да биде конечната одлука по прашањето за преговорите на Турција за пристапување кон ЕУ. Тоа е така бидејќи преговорите за членство ги води и за нив решава Европската комисија, а не Европарламентот. Европратениците, кои се избираат од гласачите на ЕУ на секои пет години, можат да донесуваат закони на ЕУ заедно со другите држави членки, но тие немаат ингеренции по прашањата поврзани со надворешната политика. Денешното гласање може да испрати силен политички сигнал, но нема да има право обврзувачко влијание врз одлуката на Комисијата во врска со преговорите за членство на Турција. Согласно директивите на ЕК за преговорите, „сериозното и постојано нарушување“ на европските вредности, меѓу кои и непочитувањето на „основните слободи и владеењето на правото“ можат да станат причина за привремен прекин на преговорите. Што е точно значи „сериозно“ и „постојано“ остава отворен простор за различни интерпретации, оценува ДПА. Во случај на прекршување, се очекува ЕК да препорача замрзнување на преговорите и потоа да бидат наведени условите, со кои преговорите можат да бидат обновени. Во таков случај, 28-те земји членки на Унијата тогаш ќе треба да гласаат по препорака на Комисијата. За да биде прифатен предлогот, неопходно е одобрение од најмлаку 16 членки, во кои живеат најмалку 65 отсто од граѓаните на ЕУ.

Најчитани вести