Свет

Грција со нова вонредна помош за бегалците тешка 353 милиони евра

Грција со нова вонредна помош за бегалците тешка 353 милиони евра

Корисници на тие средства се грчките власти (вкупно 178 милиони евра се доставени до министерства, полицијата, армијата, крајбрежната стража, службата за бегалци и други надлежни институции) и меѓународни и европските институции и невладини организации (вкупно 175 милиони евра на Меѓународната организација за миграција, Европската канцеларија за поддршка при барање азил и Високиот комесаријат за бегалци на Обединетите нации).

Според Комисијата во периодот 2016-2018 година финансирањето во врска со бегалската криза за Грција може да достигне 700 милиони евра.