Балкан

Грција: Простести против пензиските реформи

Грција: Простести против пензиските реформи

Протестите против пензиските реформи за кои во моментов демонстрираат земјоделците и морнарите во Грција се интензивираат, а се очекува да им се приклучат и лекарите, адвокатите, инженерите и други категории работници.

Поради штрајкот на морнарите, бродовите до петок ќе останат закотвени во грчките пристаништа. Се планира и протестен марш на морнарите до Министерството за морската флота.

Штрајкот на морнарите ќе влијае и на трансферот на бегалци од островите кон пристаништето Пиреја. Се очекува на островите во источниот дел на Егејското Море да бидат блокирани илјадници мигранти кои пристигнуваат од Турција.

Прекин има и во работата на грчките железници, затоа што штрајкуваат и железничките чиновници. Не работи ниту метрото кое води до меѓународниот аеродром во Атина.

Пензионерите во Атина и Солун вчера излегоа на протести со барања пензиите повеќе да не се намалуваат, бесплатно државно здравство и неоданочување на минималните приходи.

Двата најголеми грчки синдикати за 4 февруари закажаа генерален штрајк. Тоа ќе биде трет генерален штрајк за три месеци, од повторното доаѓање на власт на Алексис Ципрас. Првиот беше во ноември, а вториот во декември.

Грција е под притисок на меѓународните кредитори да ги намали трошоците за пензии, кои се најголеми во ЕУ. Земјата одвојува 17,5 проценти од бруто домашниот производ за пензии, додека во Европа просекот е 11,5 проценти од БДП.

Владата во Атина планира намалување на максималните пензии од сегашните 2.700 евра на 2.300 евра и воведување на нова минимална загарантирана основна пензија од 384 евра.

Според договорот со меѓународните кредитори, Грција годинава треба да ги намали пензиските трошоци за 1,8 милијарди евра. Предлог-законот треба да биде разгледан во Парламентот на почетокот на февруари.