петок, 21 јули 2017  |  Вести денес: 3

Грција работи на измени на Изборниот закон

Според измените во изборниот закон на Грција на кои работи Владата, победничката партија (или коалиција) ќе добие 30 пратенички места повеќе од досегашниот бонус од 50 места, соопшти денеска министерот за внатрешни работи Панајотис Курублис, пренесе МИА.

grcki parlament

Последни вести

Според измените во изборниот закон на Грција на кои работи Владата, победничката партија (или коалиција) ќе добие 30 пратенички места повеќе од досегашниот бонус од 50 места, соопшти денеска министерот за внатрешни работи Панајотис Курублис, пренесе МИА.

Тој рече дека Владата, исто така, ја испитува можноста за воведување на порепрезентативен изборен систем на локално и регионално ниво, но ја отфрли можноста за пропорционална застапеност, иако Сириза беше за ваков систем во минатото.

Курублис изјави се разгледува и можноста на Грците да им се дозволи да гласаат на возраст од 17, а не 18 години, а големата атинска „Б“ изборна единица да се подели на помали делови.

Најчитани вести