сабота, 24 јуни 2017  |  Вести денес: 0

Грција сака имплементација на спогодбата меѓу Турција и ЕУ за мигрантите

Со сите сили ќе се бориме за реализација на спогодбата меѓу Европската Унија и Турција за мигрантите, изјави грчкиот министер за миграција Јанис Музалас во интервју за ЕРТ.

133351085

Поврзани вести

Музалас предупреди на можноста Грција да се најде во тешка ситуација доколку договорот не успее. Тој призна дека поради бавната реализација на договорот, грчките острови се повеќе се  трупаат со мигранти, а тоа создава тешкотии.

– Финансиската помош, што ЕУ одлучи да и ја даде на Грција, треба да биде доставена директно, а не преку Високиот комесаријат на ОН за бегалци. Бројот на вратени мигранти во Турција треба да е поголем од сегашниот. Грција,заедно со ЕУ, во моментов ги разгледува прифатните центри и структури што се предвидени да бидат изградени за мигрантите во континенталниот дел на земјата, појасни грчкиот министер.

Според податоците со кои тој располага, бројот на имигранти на грчка територија во моментов изнесува 54.000.

Најчитани вести