Македонија

Грчкиот амбасадор во Македонија со демарш поради случувањата во Идомени

Грчкиот амбасадор во Македонија со демарш поради случувањата во Идомени

Шефот на Канцеларијата за врски на Грција во Македонија, амбасадорот Теохарис Лалакос упатил два демаршa до македонските власти во врска со „неприфатливите епизоди што се случија во Идомени“, соопшти грчкото Министерство за надворешни работи.

– Амбасадорот Лалакос јасно стави до знаење на најкатегоричен начин дека употребата на насилство со ништо не придонесува за решавање на проблемот со бегалците и е во директен судир со соодветните одредби на меѓународното и хуманитарното право, се вели во соопштението.

Тој, според грчкото МНР,  ги повикал властите во Македонија „да одговорат соодветно на условите и да покажат соодветна одговорност, воздржаност и сериозност“.