четврток, 27 октомври 2016  |  Вести денес: 51

Грчкиот договор со кредиторите треба да биде одобрен од неколку парламенти

Договорот со кредиторите на Грција треба да биде одобрен од неколку парламенти

Договорот со кредиторите на Грција треба да биде одобрен од неколку парламенти

Поврзани вести

Доколку Грција и нејзините европски партнери постигнат спогодба в недела за трет спасувачки пакет за Атина, работите со тоа нема да завршат, бидејќи најмалку осум парламенти на земји од еврозоната треба да ја одобрат, а Бундестагот треба да ја одобри дури два пати, јави МИА, повикувајќи се на БТА.

Во повеќето случаи одлуката на пратениците нема да биде оспорувана и доколку во одредената земја има незадоволството кај јавноста. Сепак во некои држави како во Словачка и Летонија работите можат да се искомлицираат. Отпорот може да се зајакне доколу спогобата се однесува на грчкиот долг.

Грчката влада го одобри пакетот „реформи за кеш“, на потег е Европа

Грчката влада го одобри пакетот „реформи за кеш“, на потег е Европа

Во Холандија пратениците сами ќе одлучат дали да гласаат или не. Во Ирска Владата не е должна да побара одобрение од Парламентот, но може да одлучи да го побара со цел да ја оправда својата одлука.

Одобрение од Парламентот не е потребно во Белгија, Луксембург, Кипар, Литванија, Италија, Шпанија и Потугалија.

Најчитани вести