Балкан

Грчкиот Парламент усвои закон за враќање на бегалците во Турција

Грчкиот Парламент усвои закон за враќање на бегалците во Турција

Грчкиот Парламент денеска усвои закон неопходен за примена на Договорот меѓу ЕУ и Турција за враќање на бегалци и мигранти во Турција од грчки острови, што стапува на сила в понеделник.

Законот го поддржаа 169 од 300 пратеници, пренесува МИА.

Депортацијата ќе почне од островот Лезбос, а први ќе бидат вратени во Турција мигранти од Авганистан, Пакистан и други држави, чии барања за азил се сметаат за неприфатливи.

За да се примени договорот од 20 март меѓу Брисел и Анкара, потребно е Грција и Турција да изменат свои закони.